Karp to nieodłączny element świątecznego stołu, który od lat króluje w polskich domach. Czy wiesz, że może on zachwycić nie tylko w wersji smażonej, ale również jako aromatyczna zupa rybna? Poznaj przepisy, które łączą tradycję z wyrafinowanym smakiem, tworząc dania idealne na wigilijną kolację i nie tylko.
Karp smażony w panierce
![Karp smażony w panierce](https://all4mom.pl/wp-content/uploads/2024/12/111-2.png)
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
1,5 kg karpia
300 ml mleka
1 cebula
100 g mąki
200 g bulki tartej
100 g migdałów w plastrach
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 cytryna
1 pęczek natki koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
2 ząbki czosnku
150 g masła
150 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koper i natkę pietruszki, rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.
- Rybę oczyść z łusek wytnij z nich grube ości tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięso nacinaj na ukos a następnie odwróć filet w drugą stronę i powtórz tę czynność. Mięso powinno być bardzo drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości, które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.
- W międzyczasie masło połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folię spożywczą a następnie uformuj z niego wałek rolując folię. Masło przełóż do lodówki.
- Rybę wyjmij z mleka, osusz, a następnie oprósz Delikatem warzywnym i pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.
- Przygotuj w trzech naczyniach mąkę, bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów, oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie obtaczając w mące a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierując dociśnij w dłoniach, aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zupa rybna z karpia
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
1 sztuka Bulionu warzywnego Knorr
4 kromki chleba bez skórki
60 g drobno posiekanej marchwi
60 g drobno posiekanego selera
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
1 żółtko
4 łyżki masła
1 łyżka oleju do smażenia
![Zupa rybna z karpia](https://all4mom.pl/wp-content/uploads/2024/12/7-22.jpg)
Sposób przygotowania:
- Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
- Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
- Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zagęszczenia.
- Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
Źródło: Knorr