Odkryj kulinarne przygody z nowym wydaniem Hellmann’s! Dzięki prostym przepisom na kremowe kanapki z wykorzystaniem majonezu Hellmann’s Babuni, wiosenne posiłki staną się niezapomnianym smakołykiem. Poznaj trzy przepisy na wyjątkowe kanapki, które zachwycą Twoje podniebienie i dodają energii na cały dzień!
Ciabatta z szynką parmeńską
Składniki:
Bułka ciabatta
1 sztuka
Majonez Hellmann’s Babuni
2 łyżki
awokado
½ sztuki
szynka Parmeńska lub Schwarzwaldzka
5 plastrów
listki roszponki
1 garść
kiełki rzodkiewki
1 garść
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Bułkę przetnij na pół i wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Krok 2
Obie połówki bułki posmaruj majonezem, następnie połóż roszponkę, dodaj plastry szynki, połówki pomidorków oraz plastry awokado. Całość posyp kiełkami rzodkiewki i przykryj wierzchnią połówką bułki.
Kanapka z awokado
Składniki:
kromka pieczywa na zakwasie
2 sztuki
ser gouda
2 plastry
awokado
½ sztuki
ogórek
4 plastry
jajko
1 sztuka
jarmuż
2 listki
Majonez Hellmann’s Babuni
2 łyżki
kiełki lucerny
1 garść
sól i pieprz
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Ugotuj jajka na twardo. Umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.
Krok 3
Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Następnie układaj na niej plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba posmarowaną wcześniej majonezem.
Kremowa kanapka z indykiem
Składniki:
chleb żytni na zakwasie, kromki
4 sztuki
pieczony indyk
100 gramów
Majonez Hellmann’s Babuni
80 gramów
roszponka
40 gramów
liście rukoli
10 gramów
pomidorki koktajlowe
140 gramów
kiełki buraka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.
Krok 2
Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.
Krok 3
Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.
Krok 4
Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.
Źródło: Hellmann’s